Selwyn Senatori

Veel van mijn werken zijn duidelijk geïnspireerd op Selwyn Senatori, Herman Brood, Alec Monopoly, Liechtenstein, Banksy en Andy Warhol. Maar Senatori en ik hebben vaak dezelfde ideeen. Heel bizar, ik maakte een werk van het McDonalds frietzakje, en een paar weken later hij ook. Misschien kreeg hij inspiratie van mij… Of denken we hetzelfde, mij maakt het in ieder geval niks uit. Each his own.

Selwyn Senatori of Hans Breuker

Ik maak ook koppen en poppetjes, wel anders en een stuk betaalbaarder 😉 Ik maak veel werk in opdracht maar je kan ook voordelige prints kopen op poster, canvas, aluminium en plexiglas. Daar ben ik weer uniek in 😉

Check hier de recente kunst van Hans Breuker:

En hier kunst in opdracht in onze stijl.

NEO POPART; Hans Breuker en Selwyn Senatori

De zelf benoemde beste verkopende kunstenaar (Senatori) van Nederland heeft goed voortgeborduurd op de andere bekende kunstenaar, Herman Brood. Gezichten/ koppen vinden mensen leuk om te zien. Ikzelf ook 🙂

Dus ik borduur uiteraard ook weer door op hen, maar eigenlijk (en vooral) de graffit characters die ik vroeger ook al maakte. Mijn thema’s zijn drinken, geld verdienen, muziek, hip hop gemixt in een pop cultuur mash up.

 

Selwyn Senatori Hans Breuker
Last Supper (2019). 130 x 30 cm. Senatori Brood Breuker stijl. Maar duidelijk een Breuker.

Zoek het verschil

Ga een museum binnen en een leek herkent de verschillen amper tussen een Rubens en een Rembandt. Twee giganten in de schilderkunst. Zeg jij het maar.

Rubens of Rembrandt?
Rubens of Rembrandt?

 

Rubens of Rembrandt?
Rubens of Rembrandt?

BANKSY en Blek Le Rat

is een anonieme street artist. Een geweldige artiest die met zijn sarcasme en ironische humor, maatschappij kritische graffiti’s maakt. Zijn werk wordt wereldwijd bejubeld. En hij wordt gezien als een pionier met zijn stencils.

Maar ook BANKSY is niet origineel, hij keek het weer af van een onbekendere en veel minder commercieel slimmere Fransman. Blek Le Rat.

Banksy zei hierover in een interview:

“…Every time I think I’ve painted something slightly original, I find out that Blek Le Rat has done it as well, only twenty years earlier.”
Banksy en Blek le Rat
Banksy en Blek le Rat

De kunstenaar BANKSY die ik enorm bewonder is inmiddels door zijn anti-establishment een enorm populaire kunstenaar geworden. Zijn iconische beelden hangen nu zelfs in musea. Er worden t-shirts en mokken verkocht van zijn scheppingen. De ironie is gigantisch. En omdat hij zo briljant is speelt hij hier zelf ook mee. Bijvoorbeeld door zelf goedkoop lijkende replica’s te verkopen op straat. De marktprijs is minimaal. Zou het in een galerie hebben gehangen? Betaal je zo vier a vijf cijfers oplopend tot een half miljoen!

Check hier zijn top 10 duurst verkochte werken

Geld en kunst

De enige sector (beroepsgroep) waar een malle correlatie is tussen geld en perceptie is de kunst. En dan bedoel kunst in de breedste zin van het woord, muzikanten, schrijvers, schilders, beeldhouwers, etc.

Als een kunstenaar zegt dat hij schildert voor het geld vinden we dat bijna EVIL, terwijl als een loodgieter of een boekhouder zegt dat hij werkt voor het geld vinden we dat doodnormaal.

Toen de Nederlandse band DOE MAAR een reünie toernee deed in 2008 gaven ze toe het voor het geld te doen, dat werd niet bepaald gewaardeerd.

Romantiek van de kunst

Het is nu eenmaal zo dat mensen kunstenaars graag zien als berooide vakidioten die leven voor de creatie. Ik denk dat dat deels komt omdat schoolsystemen zo zijn ingericht dat je geconditioneerd wordt dat er met kunst niets te verdienen valt en daardoor die perceptie ook werkelijkheid wordt. Bovendien wordt creativiteit totaal niet gestimuleerd en sterft het letterlijk af (check onderzoek NASA en TED X).

Maar ook omdat creativiteit over het algemeen zeldzaam is (kip en het ei verhaal als je naar school kijkt). en originele creativiteit is nog zeldzamer.

Selwyn Senatori en Herman Brood

Selwyn Senatori is een echte kunstenaar die het ‘reguliere’ pad van een kunstenaar heeft doorlopen door een studie te volgen aan de Utrechtse school van de kunsten.

Maar ook hij is duidelijk beïnvloed door Herman Brood. Hij heeft daar zijn eigen stijl aan gegeven en bouwt uit.

Herman Brood mannen
Herman Brood mannen

 

Selwyn Brood
Selwyn Brood

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hans Breuker & Selwyn Senatori

Toen ik voor het eerst zijn kunst zag in 2015 dacht ik alleen maar. Shit. Ik tekende mijn hele leven al en maakte bijna dezelfde poppetjes. Nooit gedacht dat je daar fucking 4.000 euro per schilderij mee kon verdienen! Eerlijk gezegd raakte het me op een vreemde manier. Ik was gechoqueerd leek het wel. Dit kon ik toch ook? Dit deed ik!

Ik maakte er een na en verbaasde me hoe makkelijk het was. Ik had nog nooit geschilderd… Het inspireerde me om mijn eigen stijl te vinden. En daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik combineer mijn eigen idiote cartoony street art achtige dingen met de Brood/ Senatori stijl die ik eigen maak. Het grappige vind ik dat Brood supergrof was, Senatori weer iets minder grof en ik weer nog fijner. Bijna als een striptekening. Wat aansluit met mijn verleden waar ik altijd stripjes tekende.

We zullen zien waar het me heen leidt. Momenteel krijg ik veel opdrachten in de Senatori stijl. Logisch, het is een kwestie van vraag en aanbod. Er is veel vraag die de prijs omhoog duwt. Een Senatori kost al gauw zo’n € 4.000 en mijn schilderijen een fractie daarvan. Ik denk dat mijn aanwezigheid alleen maar voor meer exposure zorgt en blije mensen die misschien na een Breuker ook een echte Senatori willen 🙂 Of alleen een Breuker, mijn eigen stijl dus.

Check hier andere kunst die ik maak in opdracht en natuurlijk voor mezelf 🙂

Mijn McCash en die van hem… En zo zijn er talloze voorbeelden. Rechten foto’s www.instagram.com/selwynsenatori