#MoneyMario

Jaja, het is weer een kunstenaars jeugd…

MoneyMario > > Spelcomputers trokken mij vroeger als Engelse toeristen naar de Wallen. Met mijn grote verbeelding was het echt een wonderlijke wereld. Ik verloor mezelf totaal. Ook omdat wij er thuis geen hadden speelde ik bij vriendjes op de Nintendo. Vooral Super Mario 3. Later (waarschijnlijk na veel zeuren) kreeg ik een Super Nintendo met Super Mario World.

De eerste #MoneyMario

Toen ik recentelijk bij mijn zusje de nieuwste Mario speelde spoelde er een golf van verschillende herinnering over me heen. En die ervaring bleef doorsijpelen en resulteerde in een schilderij over Mario. Als ik die Mario schilder gaan mijn gevoelens en gedachtes terug naar die tijd van mijn jeugd vanaf een jaar 8 of 9. Niet alleen die herinneringen nemen me terug naar mijn kindertijd het bedenken en schetsen van de doeken ook! Want dat deed ik toen ook eindeloos. Het natekenen van Disney figuurtjes, strips en GI Joe poppetjes.

Coin$

Wat me ook verwonderd is dat Nintendo ervoor koos om Mario te belonen met muntjes in het spel. Niet hartjes, vruchten, loden pijpen voor zijn loodgietersbedrijf of iets anders. Nee wij renden en sprongen als gekken om de muntjes te verzamelen.

Mario is altijd op jacht naar muntjes. Dat geldt natuurlijk ook voor ons als mensen, de snelle race voor de munten. Voor mezelf beeldt het ook de constante worsteling tussen ego (laten zien dat je financieel succesvol bent) en iets anders. Maak ik kunst vanwege de munten? Of creatieve exploratie? Of eventuele roem en bewondering?

Inspiratie

Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Keith Haring, Banksy, Alec Monopoly en Selwyn Senatori zijn grote inspiratiebronnen voor me. Ik leen van hun allemaal. En zij lenen op hun beurt weer op uit de commercie en van elkaar. Zoals ik al zei heb ik altijd al grote aandrang gehad om me te uiten, vroeger was dat graffiti en later vooral tekeningen. Nu mijn leven financieel redelijk op de rit is komt telkens maar weer die aandrang om dingen te maken, schrijven en schilderen.

Als je kijkt naar mijn voorbeelden zijn ze allemaal gefascineerd door commercie en zijn ze ook allemaal succesvol. Ik zocht sinds het begin van schilderen al naar een figuur dat een leidende rol kan spelen in mijn werk, en de MoneyMario is dat (nu) geworden, and I’m having a great fucking time.

Gewone man

Mario is in tegenstelling tot de Bad Boys van Senatori of het rijke Monopoly mannetje van Alec Andon een gewone, vrolijke loodgieter die de prinses moet redden. Ik ben verre van een loodgieter (onhandig en ongeduldig als wat) maar kan me wel meer invoelen met de middenstand dan de champagne drinkende upperclass.

Get motivated

De werken moeten ook een grote inspiratie uitbeelden, het moet de kijker motiveren en blij maken. Niet alleen om geld te verzamelen als doel op zich maar als je kijkt naar mijn werk moet je geraakt worden door de creativiteit van die boodschap, de coin$ staan voor geluk in het constant op jacht naar het vervullen van jouw bestemming. De verzameling van muntjes stellen de kleine stapjes voor naar geestelijke groei. Voor mij is elk schilderij en elke streetart poster een coin die bijdraagt aan het grote plaatje. Mijn kunst out there te krijgen, de kijker te motiveren. En als het me lukt om die boodschap over te brengen maar ook om er van te leven heeft het een dubbele lading gekregen, namelijk dat het gelukt is om met de kunst mijn doel te bereiken wat dus betekent dat het KAN. Dan is de motivatie rondom de #MoneyMario rond.