Afwijzing door de VAK

Ik ken maar 1 andere kunstenaar… Dus het leek me leuk om me bij de VAK (Vereniging Amstelveense kunstenaars) aan te melden en me verder te ontwikkelen als kunstenaar en andere kunstenaars te ontmoeten. Maar ook om dicht bij het ‘vuur’ te zitten als er opdrachten of andere kunst gerelateerde zaken zijn in mijn woonplaats.

Ik mocht op ballotage en vijf dames bogen zich over mijn werk. Ik hoopte vooral niet dat het heel elitair zou zijn en dat viel me mee! Ze waren erg aardig. Maar ik voelde gelijk al, nadat ik 15 minuten een rondje had gelopen zodat de commissie zich over mijn werk kon buigen, dat ze niet super enthousiast waren. Vragen als’ wie ben jij dan?’ ‘waar kunnen we jou in vinden?’ maakte me al een beetje onwennig. En inderdaad… Helaas ben ik afgewezen door de VAK:


Beste Hans Breuker ,
allereerst bedankt voor jouw komst naar de Van Weerden Poelmanlaan.

Je liet ons een aantal werken zien waaronder je eerste schilderij en je meest recente. Voor iemand die relatief nog maar kort actief is, heb je al een aanzienlijke hoeveelheid werk gemaakt. Inclusief een prachtige website, waar menig VAK-collega jaloers op kan zijn.

Het is duidelijk dat je enthousiast bent en en vol zit met ideeën. Je werken zijn een mengeling van popart, streetart en graffiti. Een richting die nauwelijks vertegenwoordigd is binnen de VAK.
Je commerciële kant doet concessies aan de kunst en zorgt ervoor dat de schoorsteen blijft branden. Daar is niets mis mee. Integendeel; wij vinden het geweldig als je op die manier van je kunst kunt leven.

Wij zien echter geen groot verschil tussen jouw commerciële werk en je persoonlijke werk. En dat is nou net waar wij naar op zoek zijn. Een persoonlijke verdieping in het werk die de kijker verwondert, vasthoudt en nieuwsgierig maakt. De werken blijven wat aan de oppervlakte en missen een bepaalde spanning. Die spanning missen wij niet alleen in de voorstelling en de compositie, maar ook in de techniek, de manier waarop je met je verf omgaat. Hier zit nog ruimte voor ontwikkeling.

Een ontwikkeling die jij zeker gaat doormaken, gezien jouw drive en enthousiasme. Een ontwikkeling die wij graag volgen. Wij zijn nieuwsgierig naar de stappen die jij ongetwijfeld in de toekomst gaat zettten, en hopen dan ook dat ondanks de uitslag van deze ballotage onze wegen zich nog eens mogen kruisen.
Wij geven helaas op dit moment een negatief advies aan ons bestuur omtrent jouw toelating bij de VAK.
Namens de Ballotagecommissie, met vriendelijke groet

Erg zonde want het leek mij juist wel een leuk contrast mijn lichtzinnigere werk in combinatie met het zwaardere. Een gemiste kans. Hieronder mijn reply:

Bedankt voor de reactie. Ik had dit ook wel verwacht gezien de vragen, maar hoopte op een ander besluit. Mijn opvatting over kunst blijkt ook anders dan die van jullie, mijn doel ook. Ik wil dat mijn doeken lijken alsof ze uit een muur gezaagd zijn en hops aan je eigen muur gehangen zijn en dat de kijker er gemotiveerd door raakt. 

Ik vind wel dat jullie een misvatting maken dat mijn commerciële kant concessies doet aan de kunst, ik maak alleen maar wat ik leuk vind. Jullie denken dat er een verschil hoort te zijn tussen commercieel werk en ‘kunst’, dat vind ik niet. Ik ben niet van mening dat alle kunst per se een diepe laag hoeft te bevatten, een uiting van creativiteit en een boodschap als ‘get the coins’ is ook kunst. Het is alleen niet jullie idee van kunst en dat vind ik een gemiste kans. Daarom vind ik het lafjes dat jullie vasthouden aan zelfbepaalde regels waaraan kunst moet voldoen en deze vorm buitensluiten. Dan schuilt het gevaar dat je een zelfvoldaan, elkaar op de schouderkloppend, elitair kringetje gelijkgestemden wordt dat vernieuwing schuwt en dat vind ik ook wel weer heerlijk ironisch van een ‘kunstvereniging’. 


Toch had ik graag betrokken geweest bij de vereniging om deze minder ‘diepzinnige’ stroming in de Amstelveense kunst een plaats te geven. Op de site staat: ‘Bij de VAK staat ontwikkeling van de kunstenaar centraal,’ maar dan moet je daar wel de kans voor krijgen toch? Ach ja, misschien ‘haal ik het niveau’ ooit ? 


Bedankt voor de tijd. Ik wens jullie veel succes en wellicht dat we elkaar nog eens zien.


Rest mij te zeggen: ‘get the coins!’


Vriendelijke groet,
Hans Breuker

Wat vind jij? Hebben ze gelijk? Moet kunst altijd de diept in? Of mag het ook zijn zoals het mijne? Hoor het graag!

Moneymario is niet VAK waardig